perjantai 18. huhtikuuta 2014

Hintatasoa ja vähän lisää kommelluksia

Tanska on suhteellisen kallis maa, mutta ruuan hinta yllätti meidät positiivisesti. Ruoka maksaa täällä suunnilleen samanverran kuin Suomessa, ellei jopa vähemmänkin.

Tässä vähän hintoja euroina, että on helpompi hahmottaa erotus Suomen hintoihin:

 
Leivän hinta on meidän mielestä hieman halvempi kuin suomessa esim. oikean alanurkun pussi jossa oli ostohetkellä 8kpl täysjyväsämpylöitä maksoi vajaan euron, ja olivat vielä juuri leivottuja. Tumma leipäkin vasemmassa ylänurkassa maksoi muistaaksemme n. 1,20€ eli 10DK. Leipä vastaa aikalailla realia suomessa. Sokeri ja vehnäjauhot olivat n. 50cent/pss euroissa.
 
 
 
Mietittiin pitkään että minkälaista juustoa, kinkkua ja margariinia ostettaisiin ja päädyttiin näihin. Sulatejuustolla ja margariinillä taisi olla hintaa vajaa euro, ja kinkulla muutaman euro. Tosin kinkku taitaa kyllä jäädä meiltä syömättä, sillä ei ihan vastannut odotuksiamme.
 

Ostimme ekalla kauppareissulla porkkanoita kilon, ja niillä taisi olla hintaa n. 1,30€, sipulit olivat myös kilon pakkauksessa ja niitä ei myyty yksittäin ollenkaan. Kilon pakkaus maksoi suurinpiirtein samanverran kuin porkkanat. Perunoitakin oli vain kilon säkeissä.. tai vastaavasti viiden kilon säkeissä, joten otimme kilon pussin joka maksoi noin 2€. Luumujen hinta oli n. 1,50€/5kpl. Hedelmiä ei punnittu itse, vaan kassalla myyjä punnitsi ne. Monissa hedelmissä ja juureksissa oli hinta juurikin noin esim. 10kpl/10DK.
 

Mehut ja muut juomat ovat saman hintaisia kuin Suomessa esim: coca-cola 1½ litraa 2,80€, maito 80cent, mehut 80cent - 4€ jne. Tämä kyseinen mehu maksoi n. 1,30€ ja siinä oli etiketit suomeksi! Täällä on muuten todella monissa tuotteissa etiketit suomeksi mikä helpottaa ostoksia kummasti!
 
 
 
Lihat ja jauhelihat ovat ehkä ihan pikkaisen halvempia kuin suomessa. Esim tämä naudan jauheliha 3€ ja miinus puolet hinnasta, koska tänään on viimeinen käyttöpäivä. Kalojen hintoihin ei olla vielä perehdytty. Ostittiin myös nakkeja, sillä ajatuksena oli tehdä nakkikastike ja niiden hinta oli noin. 3€/0,5 kg. Ihmeteltiin hintaa, mutta kokkaillessa huomattiin että ne olikin jotain juustonakkeja. Tästä kokkailusta lisää kerrommekin nyt..
 
Eli olimme eilen tekemässä ruokaa ja ajatuksena oli tehdä nakkikastiketta ja perunamuusia + salaattia. Saatiin just ruskistettua sipulit ja nakkeja, ja perunat oli melkein keittyneet kun takanamme seisoo nainen ja mies. Tilanne oli hieman vaivaantunut, koska he vain katsoivat meitä ja me yritimme tervehtiä heitä ja kysyä kenties mitä etsivät, koska he olivat niin hölmistyneen näköisiä. Nainen alko puhua puhelimessa tanskaa ja he katselivat huoneita, jopa kurkkasivat meidänkin huoneeseemme. Luulimme että he olivat kenties talon omistajan tytär? tai jotain, mutta pian ovesta paukkaakin sisään nämä samaiset kaksi henkilöä + 8 muuta. Voin sanoa että kyllä oli meidän ilmeet varmasti näkemisen arvoiset..
 
No nämä ihmiset kävivät taloksi ja vain ainoastaan yksi mies tervehti meitä, vaikka me tervehdimme kaikkia ovesta sisään lappaavia. Tunnelta oli toooooodella kireä.. Ruuanlaittomme oli siis vielä kesken, mutta tanskalaisten alkaessa pyöriä ympärillämme tuli sellainen tunne että "jos katseella voisi tappaa", joten nappasimme kattilat liedeltä, nakit perunoiden joukkoon, salaatti kainaloon ja eikun huoneeseen evakkoon! He saattoivat ehkä ihmetellä suomalaista ruokakulttuuria hieman.. Tältä se komeus näytti kaikenkaikkiaan!
 


 
 
 
 


Ja jos ihmettelette noita taistelujälkiä tomaattipurkissa niin tämä video kertoo ehkä kaiken..
 
 
 
Videon aloitus kuva on ainekin aika mahtava, eikö?
 
Meno alkaa olla aika levotonta pikkuhiljaa, mutta onneks nää tanskalaiset pakkas autonsa tänään ja kurvasitvat kohti uusia seikkaluja. Saatiin siis syödä aamiainen rauhassa ja tehdä tällä kertaa ruoka ihan loppuunasti.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti