lauantai 26. huhtikuuta 2014

Paluu arkeen

Pienoisen kirjottelu tauon jälkeen onkin taas paljon kerrottavaa!

Eli aloitettiin työssäoppimiset tiistaina Elisa meidän majapaikkaa vastapäätä sijaitsevassa vanhusten palvelutalossa ja Niina hieman kauempana Dronningborgissa palvelutalossa, jonne pitää kulkea bussilla. Molemmat palvelutalot ovat Randersin kaupungin omistamia ja siksi niissä toimintaperiaatteet ja työskentely on hyvin samanlaista.

 
 
Palvelutalot ovat ikääntyneille suunnattuja, mutta ikähaitari on silti kovin suuri 60 - vuotiaasta aina 102 - vuotiaisiin ja kaikkea siltä väliltä! Palvelutaloissa ohjaajamme kertoivat heti ensimmäisenä päivänä lähes samoin sanoin, että Randerssin palvelutaloissa tärkein arvo on se, että palvelutalo on ikääntyneiden oma koti ja me olemme vain vieraina ja auttamassa heitä, eikä niin että ikääntyneet ovat vuokralla kaupungin palvelutalossa joka sitoo heitä tiettyihin kaavoihin tai tapoihin. Olemme huomanneet, että tämä arvo todella toteutuu palvelutaloissa mm. sitten että asukkaat saavat syödä aamupalaksi juuri sitä mitä he haluavat, vaikka se pitäisi hakea Amerikasta asti ja heidään luonaan vietetään juuri niin kauan aikaa kun on tarvis. Jokaisella hoitajalla onkin aamuvuoroissa vain noin 3-6 asukasta auteltavinaan. Tämä asukkaan oma päätösvalta toteutuu kaikilla saroilla ja he saavatjopa polttaa omissa asunnoissaan... tämä ei hoitajien kannalta ole kyllä hauskaa.

Elisan toppipaikassa ei ole hoidollisesti haastavia potilaita,vain yksi vuodepotilas. Sairauksia ihmisillä on tietysti monenlaisia, mutta taustalla kaikilla on muistisairaus. Niinan toppipaikassa on myös paljon muistisairaita, ja vuodepotilaitakin on enemmän kuin Elisan toppipaikassa. Näitäkin vuodepotilaita kuitenkin nostetaan tuoleihin istumaan oman voinnin mukaan. Tästä tulikin mieleeni, että palvelutaloissa jokaisen asukkaan huoneessa on katossa liikkuvat nosturit, eli asukas voidaan nostaa esim lattialta kaatuneena, vaikka hän olisi missä kohtaa tahansa makuuhuoneessa! Lisäksi palvelutaloissa on todella hienoja sänkyjä, jotka kääntävät isonlakanan avulla itse potilaan kyljelleen tm. Lisäksi monenlaisia muita nostureita, nousutukia jne.
 
Alku"shokin" jälkeen molemmat on alkanut viihtyä toppipaikoissa ja varmasti tulee ihan kivat viikot töissä! Oltiin jo valmiit lähtemään kotiin pariin otteeseen, muttta onneksi nyt on toisenlainen mieli!
 
Vapaa-ajalla töitten jälkeen ollaan oltu vaan kotona, koska ollaan oltu niin väsyneitä.. Siksi tämä bloginkin kirjoittelu jäänyt vähän vähemmälle. Käytiin kuitenkin yhtenä päivänä shoppailemassa ja mukaan tarttui kummallekkin kesäksi mekot, paidat ja kolme hajuvettä kummallekkin.. Pakko oli kaikki ostaa kun oli niin hyvän tuoksuisia ja edullisia!
 
 
Kirjoitellaan lisää toppipaikoista kuvien kera kuhan päästään vähän enemmän sisälle työyhteisöön!
Suunnataan varmaan pian ulos koska ilma täällä näyttää tältä! Jee, sateet on vihdoin ohi!
 

2 kommenttia:

  1. Vau, ihana kuulla noinkin erilaisesta hoitokulttuurista. Varmasti saatte paljon arvoja ja asenteita kyseenalaistavia kannanottoja mukananne Suomen ikä-ihmisten hoitoon.
    Upeeta, että alkushokki on lieventynyt ja olette päässeet ns.taloksi.
    Hyvä nähdä, että kelit hellii teitä. Kohta nähdään.

    VastaaPoista
  2. Mites teillä on muuten kielen puolesta sujunut? Puhuuko työkaverit englantia? Entäs potilaat? :)

    VastaaPoista